Σχεδιασμός συσκευασίας και η λογική που ακολουθούμε.

Η εικόνα του προϊόντος πρέπει να συμβαδίζει με το περιεχόμενο και να αναδεικνύει τις αξίες και την ιστορία της μάρκας και η λιανική τιμή πρέπει να είναι τίμια. Αυτό είναι το βασικό σκεπτικό που έχουμε όταν καλούμαστε να σχεδιάσουμε μία συσκευασία.

Οι πρώτες ερωτήσεις που κάνουμε είναι: Έχετε βρει όνομα; Ποια θα είναι η τιμή λιανικής πώλησης;

Notio ΕVOO | Νotio Goods | ©2013

Tα πρώτα βασικά βήματα.

Πάντα κάνουμε μια συνάντηση με τον πελάτη, είτε από κοντά είτε μέσω “skype”. Πρέπει να τον μάθουμε, να δούμε τι έχει σκεφτεί, να καταλάβουμε τι θέλει να πετύχει και να καταγράψουμε τους στόχους του. Για παράδειγμα, έχει όνομα το προϊόν; Και αν ναι, αυτό “μήπως υπάρχει”; Ακούγεται σωστά στα αγγλικά; Υπάρχει κάποια ωραία ιστορία από πίσω (το storytelling που λέμε) ώστε να μπορέσουμε να αντλήσουμε στοιχεία που θα μας βοηθήσουν στον σχεδιασμό, αλλά και όταν φτάσουμε στην φάση της προώθησης; Έτσι ορίζουμε το έργο, τη βάση που θέλουμε να δουλέψουμε και καταλήγουμε στο “design brief”.

Το όνομα είναι αυτό που θα μείνει, αυτό που δύσκολα αλλάζει. Το όνομα με το οποίο οι πελάτες (καταναλωτές) θα το ζητούν στο σούπερ μάρκετ ή θα το ψάχνουν στο διαδίκτυο. Το όνομα που θα κουβαλάει την αίσθηση, την γεύση, την μυρωδιά όταν το ακούμε.

01. Η οικονομική πρόταση.

Μετά την πρώτη ή τις πρώτες συναντήσεις και αφού έχουμε περιγράψει ακριβώς το έργο και τις ανάγκες του, αποστέλλουμε στον πελάτη την αναλυτική μας προσφορά που έχει μορφή συμφωνητικού. Εκεί περιγράφονται αναλυτικά όλοι οι όροι και τα βήματα της συνεργασίας. Στις προσφορές που αφορούν στις συσκευασίες ορίζουμε εξ’ αρχής και το κόστος των μελλοντικών προσαρμογών, γιατί μια συσκευασία μπορεί να κυκλοφορήσει σε πολλά μεγέθη, σε διαφορετικούς περιέκτες ή σε διαφορετικές γλώσσες. Με αυτόν τον τρόπο ο πελάτης μπορεί να γνωρίζει για παράδειγμα πόσο μπορεί να κάνει μια προσαρμογή του ίδιου εικαστικού από κουτί 250gr σε κουτί 1kg.

Τhe Pistakios ©2017 | Megaris Goods
02. Η έρευνα, η μελέτη, ο σχεδιασμός και η πρώτη παρουσίαση.
Αφού επιλέξουμε το όνομα και την κατεύθυνση που θα πάρει “η μάρκα” και ορίσουμε το χρονοδιάγραμμα, προχωράμε στην έρευνα και την μελέτη του σχεδιασμού.
Η έρευνα αφορά κυρίως παραδείγματα αντίστοιχων προϊόντων και πως αυτά διακινούνται και προωθούνται εμπορικά.
Οι προτάσεις που κατά κανόνα καταλήγουμε να δείξουμε στον πελάτη μας είναι από δύο έως τρεις, ανάλογα αν έχουμε σχεδιάσει και την εταιρική ταυτότητα ή κάποιο σήμα και αν έχουμε εδραιώσει κάποια στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στις συσκευασίες.
Anthia Bulk | Pelasgaea SA | ©2014

Στη συνέχεια προχωράμε στην πρώτη παρουσίαση, η οποία πιστεύουμε πως είναι η κρίσιμη στιγμή για το κάθε προϊόν. Του δίνουμε χαρακτήρα. Οι κουβέντες γίνονται πολύ πιο συγκεκριμένες και οι αποφάσεις δύσκολες. Το προϊόν φαίνεται σαν “αληθινό” και εκεί αρχίζουν και εμφανίζονται και οι πρώτοι χαρακτηρισμοί: “σοβαρό”, “παιδικό”, “ακριβό”, “μίνιμαλ”, κ.α. Αυτό φυσικά είναι και το ζητούμενο, να δώσουμε χαρακτήρα σε κάτι που μέχρι τώρα δεν υπάρχει και να μπορέσουμε να το φανταστούμε “πάνω στο ράφι”.

Η δουλειά μας είναι να προσελκύσουμε με την συσκευασία τον πελάτη, να έχει μια πρώτη επαφή, να τολμήσει να το επιλέξει και να το δοκιμάσει για πρώτη φορά.

Stamina - Ελαιόδιχτα Μεσινέζας | C. Vellis S.A. | ©2016
03. Η ανταπόκριση του πελάτη. Το feedback.

Αφού ολοκληρωθεί η παρουσίαση, δίνουμε στον πελάτη τον χρόνο που είναι απαραίτητος ώστε, είτε να επιλέξει μία από τις προτάσεις μας (ως έχει ή με κάποιες βελτιώσεις που θα πρέπει να κάνουμε), είτε να τις απορρίψει εντελώς. Αυτό σημαίνει πως ανάλογα την επιλογή του, εμείς ή επιστρέφουμε στον σχεδιασμό για μια ή δύο επιπλέον προτάσεις (που όμως έχουν σχέση με τις παρατηρήσεις του) ή προχωράμε στον τελικό σχεδιασμό.

Ο βασικός στόχος μας είναι να πουλήσουμε ένα προϊόν. Να το κάνουμε να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό και να είναι αναγνωρίσιμο.

04. Ο τελικός σχεδιασμός, οι προσαρμογές σε διαφορετικά μεγέθη/γλώσσες.

Όταν τελικά καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση για το προϊόν, προχωράμε στον τελικό σχεδιασμό. Επιλέγουμε τα σωστά χρώματα αν μιλάμε για σειρά προϊόντων, και φυσικά όλες τις λεπτομέρειες που πρέπει να αναγράφονται επάνω στην συσκευασία, όπως τον διατροφικό πίνακα (ανάλογα με την χώρα κυκλοφορίας), το barcode, την σύσταση κλπ.

Greek Green Olive Series | Olympian Green | ©2017
05. Η επιλογή συνεργατών για την παραγωγή.

Στις εργασίες συσκευασίας η πιο σημαντική απόφαση είναι το που και πως θα γίνει η παραγωγή. Οι επιλογές είναι πολλές και καθώς το παραγωγικό κόστος είναι το πιο σημαντικό έξοδο για τον πελάτη μας, πρέπει να γνωρίζουμε από την αρχή ποιο είναι το budget του. Οι επιλογές μας κατά κανόνα στηρίζονται στον οικολογικό και οικονομικό παράγοντα. Δηλαδή λίγα χρώματα, λίγο ή καθόλου πλαστικό. Φυσικά εδώ παίζουν ρόλο οι τελικές ποσότητες που θα παραχθούν. Όταν μιλάμε για παραγωγή συσκευασιών το τιράζ μπορεί να είναι από χίλια μέχρι πολλά εκατομμύρια τεμάχια. Αυτό σημαίνει πως οι προτάσεις και οι αποφάσεις μας μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στο τελικό κόστος.

Αnthi EVOO Series | Pelasgaea SA | ©2013
06. Ολοκλήρωση φάσης συσκευασίας.

Τέλος και εφόσον έχουν πάει όλα καλά, λαμβάνουμε από τους συνεργάτες μας τα πρώτα δείγματα. Για πρώτη φορά έχουμε στα χέρια μας “το (σχεδόν) τελικό προϊόν”. Στις εργασίες συσκευασίας υπάρχουν λίγες δυνατότητες παραγωγής δειγμάτων (ειδικά όταν μιλάμε για μικρό τιράζ), οπότε στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να φτάσουμε μέχρι την τελική παραγωγή για να έχουμε την τελική εικόνα. Ακολουθεί η τυποποίηση των προϊόντων και η προετοιμασία για την φάση της προώθησης τους.